Det är du värd

“Det är du värd” betyder inte detsamma som “det förtjänar du”.
En människas värde sitter inte i vad man presterar eller åstadkommer, till skillnad från förstjänst. Därför kan man tex säga “du är värd lite oförtjänt semester”.

Värdet på ett hus är varken mer eller mindre än vad någon är villig att betala för det. Och vari sitter värdet? Är det helt enkelt ett fantastiskt och felfritt hus? Är det läget? Eller är det ett mormors gamla hus, som man besökte som barn och den plats man älskar mest på jorden, och är villig att ge vad som helst för? Trots att det blivit ett gammalt ruckel, där taket läcker och trappsteg saknas och fasaden pinats hårt av vinden.

Vi är som hus. Vissa ser fina och perfekta ut på utsidan, och ibland är det kanske bara man själv som ser. Eller kanske ännu oftare, de som står en närmast. Perfekta människor existerar inte. Oavsett hur vårt liv ser ut på utsidan, har vi alla ett mått av ruttenhet på insidan.

Vad är någon villig att betala för en människa? I slavhandelns värld kanske inte så mycket. Det fina är att det är inte vilken budgivare som helst som avgör värdet, utan den med det högsta budet.

Gud älskade oss så mycket, trots våra brister, ruttenhet och smällar livet gett oss, att han betalade det högsta pris som någonsin betalats i universums historia. Sitt eget liv.

Jesus föddes som en människa och levde här på jorden i dryga 30 år. Ett totalt felfritt liv, utan några snedsteg eller misstag. En alltigenom god människa, den enda som någonsin funnits. Jesus betalade priset för våra synder när han valde att dö för oss och betala med SITT LIV. Det mest värdefulla, perfekta, strålande, finaste som finns. Ovärdeligt. Det valde Gud att betala för oss, bräckliga människor.

Hur mycket är en människa värd?
Jesus.
Så mycket var Gud villig att betala. Här ligger grunden för en av de viktigaste värderingarna inom kristen tro, som många kämpat och dött för genom kyrkans historia.
Alla människors lika värde.

Från det ruttnaste, fulaste, minst värderade i människors ögon, till det till synes största, vackraste, stoltaste. Läkare och entrepenörer, gatsopare och tiggare, hyllade världsstjärnor, oönskade barn, moder Theresa och Hitler, bästsäljande författare och analfabeter, de som gärna ger till välgörenhet och snyltare, de som reser över hela världen och de som aldrig gått en kilometer från huset där de föddes, mörka, ljusa, rikemansbarn och barn som inte får några julklappar för att pengarna är slut, rika män och kvinnor och de som serverar snabbmakaroner med ketchup på julafton. Kungar, presidenter och människor som svälter ihjäl utan mat. Människor som är värdefulla för hela samhället och människor som ingen ser någon nytta med. Gud har satt sin prislapp på oss. Ovärdelig. Inte för att vi förtjänat det, utan för att han älskar oss så mycket att han betalade Jesus. Jag vet inte vad du förtjänar.
Men du är värd allt!

Ha en riktigt god jul, för det är du värd!
//Lina Cucca