Småbarnsfamilj och mission?

thai4

Tanken att ta med Agnes på mission har funnits sedan hon föddes, och nu kom hon äntligen iväg, 11 månader gammal. Varken jag eller Lina är speciellt nervöst lagda när det gäller vår lilla prinsessa, men det var ändå med en viss osäkerhet vi åkte iväg till Thailand.

Hur skulle Agnes orka med de långa dagarna, värmen och alla nya intryck? Hur skulle vi kunna sköta vår roll som föräldrar? För att göra en lång historia kort: alldeles utmärkt! Med lite kreativitet och flexibilitet så går det mesta.

 

Den långa flygresan gick fantastiskt bra, vi landade i ett varmt Thailand och Agnes sken upp som solen. Hennes nyfikenhet är så otroligt inspirerande. Den lockar en att se världen på ett annorlunda sätt, varje ny plats som en helt ny värld, varje ny människa som en potentiell vän. Under resan blev det som vi redan visste otroligt uppenbart: Agnes är verkligen en dörröppnare in i människors liv. Mer om Agnes äventyr längre fram.

 

Mycket av den här resan handlade om att förbereda det som skulle komma i form av fler kampanjer och andra satsningar. Vi predikade i några församlingar och undervisade på en bibelskola men framför allt knöt vi kontakter för framtiden. Vi började med att träffa ledare i Bangkok, där vi var i kontakt med representanter för flera olika församlingsnätverk. Det var inspirerande att se att man under massvis med år redan jobbat med förbön och strategiska bönesatsningar. Men man inser att det inte är nog – det behövs evangelisation på bred front, och det nu! Med dessa ord var det ljuvligt att sen åka upp för att träffa pastor Lewi i Chiyapum, där vi besökte några olika skolor och delade evangeliet med elever och lärare. Många valde även att ta emot Jesus under våra besök. Här såg vi för första gången hur Agnes verkligen blev en dörröppnare – barnen, och även de vuxna, älskade Agnes. Hon har liksom en förmåga att få folk att bli avslappnade. Varje dag åkte vi många och långa mil i minivan, men Agnes bara strålade. Någon spjälsäng hade vi inte med oss, och på de ställen vi bodde på fanns det inte några, men man tager vad man haver. I ett fall handlade det om en trämöbel som vi tippade över ända. Vid andra tillfällen sov Agnes på ett täcke på golvet, mellan våra två enkelsängar, och med en resväska som ”mur”. Agnes fann sig i alla situationer och var verkligen en riktig hjälte.

 

Det som vi längtar efter mer än allt annat, är ju att få nå de platser som inte är nådda med evangelium. Detta fick vi även under denna resa. En av kvällarna tog pastor Lewi med oss till en lite by med ett hundratal hus. Det hade tills den kvällen aldrig predikats evangelium offentligt där. Byledaren öppnade upp för oss att komma, tack vare att Lewis församling startat ett brunnsprojekt där.

 

Vi samlade ungefär 30 personer, som satt och lyssnade med stor uppmärksamhet när vi delade evangeliet och berättade om vad Jesus gjort i våra liv. Just den kvällen pågick dessutom Loi Krathong-festivalen. Det är en högtid, då man skickar ut en slags flottar av bananblad med ljus på sjöar och vattendrag. Detta gör man för att symboliskt skicka bort tidigare synder. Så utifrån denna högtid berättade jag om Jesus som tog bort världens synd en gång för alla. Ett tiotal personer tog emot Jesus, och efteråt bad vi för flera personer som blev helade. Under tiden vi bad för sjuka, stod en man och tittade på. Han hade tagit emot Jesus under kvällen, och såg nu för första gången Jesus bota sjuka. Efteråt frågade han om vi kunde komma hem till hans hem och be för hans svärmor. Vi fick berättat för oss, att svärmodern hade haft så kraftiga ryggsmärtor i tre månader, att hon inte kunnat sitta upp utan bara legat i sin säng. Allt hade hon fått göra i sängen. Vi kom in och hälsade på kvinnan. Svärsonen berättade varför vi var där, och sedan delade vi evangeliet med henne. Hon valde att ta emot Jesus.

thai3

Därefter bad vi för kvinnan och då kunde hon sitta upp utan smärta. Vi hjälpte henne att resa sig, och hon kunde då ta sina första stapplande steg på över tre månader, helt utan smärta! Vi gav henne en bibel och uppmuntrade familjen innan vi åkte vidare, tacksamma för att en onådd by hade nåtts med evangeliet. Denna händelse fick också till följd, att flera andra från byn åkte till Lewis stad för att gå på gudstjänst där. De hade hört om en Gud som har omsorg om alla människor!

 

Gå ut mission kommer under 2016, och åren framöver, att fortsätta satsa på att vinna Thailand för Jesus. Familjen Cucca lär återkomma till Thailand ganska snart, i alla fall om Agnes får bestämma.

 

Din missionär Andreas Cucca