Sommarläsning – intro inlägget med 3 böcker

Under sommaren har jag hittils hunnit med tre böcker som jag tänkte ge lite kommentarer om. Nedan kommer sedan min sommarläsningslista. Har ni några bokförslag eller frågor, kommentera gärna bloggposten.


Den första boken jag läste var “Den Helige Andes århundrade” av Vinson Synan utgiven på Evangelie Förlag Boken handlar om den pingstkarismatiska rörelsens historia mestadels i USA. Den behandlar olika rörelsers möte med Den Helige Ande. Den är skriven ur ett personlig perspektiv där författaren mest beskriver händelser där han själv varit med. Vinson Synan har många strängar på sin lyra, han har suttit med i massvis med karismatiskekumeniska styrelser, suttit som president för sitt eget samfund, planterat församlingar mm. Men framförallt är han historiker som skrivit många böcker om karismatisk historia. Detta är inte en bok för alla, men är man det minsta intresserad av kyrkohistoria så är det en kanonbok. Jag tror tex att min vän Micael ” Hela Pingsten  ” Grenholm skulle uppskatta den så jag ge den till honom så får han göra en ordentlig recension tänkte jag. Vinson tar upp både helandeväckelsen, framgångsteologi och John Wimber. 🙂

Boken i fyra ord: Anden, Historia, Karismatik, Ekumenik

 

Den andra boken är “Driven av Guds kärlek” av Heidi Baker utgiven av GospelMedia

Har du gråtit när du läst böcker? Jag har vid några tillfällen gjort det, men få gånger lika mycket som med denna. Boken handlar om att låta våra liv vara ledda av Guds Ande och Hans kärlek till människor. Heidi friskt mellan undervisning och väldigt mycket mirakelberättelser. Den handlar till stor del om det arbete som Heidi och Roland Baker gör nere i Mozambique, om de barnhem och tusentals kyrkor som planterats. Heidi Baker är en modern tids moder Teresa och apostolisk ledare. Boken andas på inget sätt skryt eller högmod utan snarare en tacksamhet för Guds nåd.

 Boken i fyra ord: Mission, Passion, Mirakler, Kärlek

 

Den tredje boken är “Välkommen hem” av Anders Olsson (pastor i Connectchurch Göteborg) utgiven på GospelMedia. Boken handlar om att bygga församling. Mycket bra undervisning som borde alla som vill starta församlingar bör läsa. Boken tar sin utgångspunkt kring den förnyelseprocess som Gilead (numera Connect Church) i Göteborg har gjort. Anders berättar på ett sätt så man både får till sig varför men även hur. Boken är dock ibland aningen intern och vissa uttryck kan bli lite konstiga om man inte har vokabulären. Detta till trots skulle jag rekommendera boken för alla som vill bygga fräscha församlingar i Sverige 2013.

Boken i fyra ord: Församling, Vision, Bygga, Långsiktighet